masih adakah harapan untuk umno?

menjadi seorang pemimpin, dia mestilah mempunyai kredibiliti. biarlah kuasa kepimpinan yang dipunyainya itu dari sekecil kuasa seorang ketua darjah sehinggalah sebesar kuasa seorang ketua negeri mahu pun negara. kredibiliti ini selalunya akan dilihat dari kata kata yang telah dikeluarkan yang berbau janji. menjadi seorang pemimpin adalah tanggungjawab yang amat berat disebabkan oleh kepimpinan mereka ini memberikan hala tuju kepada pengikut mereka. mereka ini adalah tempat pengikut mengadu nasib untung atau rugi. mereka ini adalah tempat pengikut mereka mencurahkan segalanya jiwa dan raga, dunia dan akhirat. mereka inilah tempat pengikut bergantung harap.

tetapi apabila golongan yang dinobatkan sebagai ketua atau pemimpin ini bermain api dengan menjual kredibiliti mereka, sanggupkah pengikut mengikut bersama pemimpin yang sudah tidak menunjukkan kepimpinan mereka ini. janji yang dikatakan kepada ramai tidak lagi dikotakan. kata kata mereka bagaikan mainan semata. penipuan berlaku demi menjaga diri mereka sendiri. pengikut diabaikan demi menjaga kepentingan peribadi. pengikut telah ditipu terang terang bagaikan pengikut dianggap sebagai satu golongan yang tidak penting lagi.

proses tapisan calon PRU12 mengikut janji mb selangor akan melalui 4 tapisan berperingkat; pihak polis, lembaga hasil, insolvensi dan badan cegah rasuah. usai pengumuman calon, mengapakah nama nama calon masih lagi yang terdiri daripada sebahagiannya adalah calon yang tidak melepasi atau pun sedang disiasat oleh semua badan yang terlibat turut tersenarai. adakah ini benar? adakah ini hanya permainan melepaskan batuk ditangga? mengapa mesti rakyat diperbodohkan sebegitu rupa? mengapa mesti rakyat menerima musibahnya berwakil rakyat yang terang terang bermasalah?

tidak cukup disitu, tapisan calon juga memestikan calon adalah dari golongan terpelajar, popular, disenangi rakyat, boleh berkerja, dijangka akan menang dan anak jati selangor. kriteria tapisan ini bukan senang untuk dilepasi tetapi diberikan sedikit masa, calon yang sesuai pasti boleh dicari dan dicalonkan.
(bersambung)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: